750g jabłek (najlepiej antonówki lub kronselska)
120g cukru
80g masła
masło do nasmarowania formy
Ciasto:
250g mąki
łyżka cukru pudru
125g masła
jajo
2 łyżki zimnej wody
szczypta soli
Na stolnicę przesiać mąkę wraz z solą i cukrem. W środku kopczyka mąki uformować wgłębienie, do którego wbić jajo i dodać masło pokrojone na małe fragmenty. Zagnieść szybko, dodając stopniowo wodę. Z ciasta uformować kulę, owinąć ją w folię i wstawić na 2 godziny do lodówki.
Jabłka obrać, przekroić wzdłuż osi pionowej i poziomej na 4 części i oczyscić z gniazd nasiennych. Układać je koncentrycznie w nasmarowanej grubo masłem i posypanej połową cukru okrągłej formie. Posypać resztą cukru i obłożyć podzielonym na małe kawałeczki masłem.
Ciasto rozwałkować na placek o grubości ok. 3 mm. Przykryć nim jabłka i dokładnie zalepić brzegi, przyciskając krawędzie ciasta do jabłek. Piec 30-35 minut w nagrzanym do temp. 240°C piekarniku.
Po wyjęciu z pieca, formę przykryć talerzem, następnie odwrócić i wyjąć ciasto tak, by jabłka znalazły się na wierzchu. Tartę podawać ciepłą.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl