Ciasto:
250g mąki
100g cukru pudru
200g masła
2 żółtka
kropla esencji waniliowej
sól
masło do nasmarowania formy
cukier puder do posypania
Masa cytrynowa:
9 jaj
4 cytryny
375g cukru
300ml gęstej śmietany
szczypta mąki
Masło posiekać, wyrabiać palcami do miękkości. Dodać przesiany cukier puder, szczyptę soli oraz żółtka. Wyrabiać dalej, aż do uzyskania jednolitej masy.
Dodać przesianą mąke, krople esencji waniliowej i szybko zagnieść ciasto. Uformawać z niego kule, zawinąć w folię, wstawić na kilka godzin do lodówki.
Gotowe ciasto rozwałkować na placek grubości ok. 4 mm i wyłożyć nim spód i boki natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy. Wierzch ciasta przykryć aluminiową folią i lekko obciążyć ziarnami fasoli. Piec ok. 10 minut w nagrzanym do temp. 180°C piekarniku. Wyjąć i usunąć folię. Ostudzić.
Cytryny umyć i wytrzeć do sucha. Zetrzeć z nich skórkę, wycisnąć sok. Sok połączyć ze startą skórką.
W osobnej misce ubić jaja z cukrem. Dodać śmietanę i lekko ubić, następnie połączyć z sokiem cytrynowym i skórką. Otrzymaną masę przełożyć na podpieczony placek.
Piec ok. 40 minut w nagrzanym do temperatury 170°C piekarniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Tarta zyskuje na smaku po 2 dniach przechowywania.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl