4 łyżki oleju
1 cebula duża, pokrojona
450g liści szpinaku, mrożonych
2 łyżeczki mielonej kolendry
2 łyżeczki mielonego kminku
sól
świeżo zmielony pieprz naturalny
50g świeżego imbiru, startego
4 ząbki czosnku, rozgniecione
4 strączki kardamonu, rozgniecione, lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego
4 łyżki koncentratu pomidorowego
300ml bulionu drobiowego
8 jajek, ugotowanych na twardo
2 łyżki pokrojonych liści kolendry lub pietruszki
Na patelni podgrzać 2 łyżki oleju. Włożyć cebulę i smażyć, aż będzie miękka ale nie zarumieniona. Dodać szpinak, mieloną kolendrę, kminek i przyprawić do smaku. Ogrzewać ostrożnie przez 2-3 minuty, a potem trzymać na małym ogniu.
W rondelku pogrzać pozostały olej. Dodać imbir, czosnek i kardamon, po czym smażyć przez 2 minuty. Następnie włożyć koncentrat pomidorowy, wlać bulion i zagotować. Dołożyć jajka i przez kilka minut podgrzewać sos.
Jajka i sos przełożyć do ogrzanej salaterki, ułożyć wokół szpinak. Danie posypać listkami kolendry lub pietruszki.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl