16 dużych krewetek
sól, pieprz
swieże liście pietruszki i koperku
olej do smażenia
Sos:
4 filety anchois
3 łyżki oleju
90g masła
2 ząbki czosnku
50ml brandy
1 łyżeczka musztardy
1 łyżka soku cytrynowego
Krewetki obrać ze skorupek, zostawiając kawałek skorupki przy ogonku. Oczyścić, usunąć czarną żyłkę, opłukać w osolonej wodzie.
Pietruszkę i koperek umyć pod bieżącą wodą.
Nadziać po 4 krewetki na każdy pręcik do szaszłyków, następnie osolić i posypać pieprzem.
Blachę posmarować olejem. Ułożyć na niej szaszłyki, pędzelkiem lekko natłuścić. Wstawić do ogrzanego piekarnika, piec 8 min w temp. 180°C. W czasie pieczenia obracać.
Przygotować sos:
na łyżce masła usmażyć obrany i posiekany czosnek. Dodać brandy. Utrzeć anchois z resztą masła. Dodać sok cytrynowy i musztardę. Wymieszać wszystkie składniki sosu.
Sos wylać na talerze. Na sosie ułożyć szaszłyki, przybrać ziołami i od razu podawać.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl