Szaszłyczki z wątróbek drobiowych

Składniki potrawy

0,5kg wątróbek drobiowych
1 owoc mango
50g orzechów ziemnych
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
2 suszone papryczki chilli
50g masła orzechowego
1 kawałek cynamonu
1 łyżeczka utartej skórki cytrynowej
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki cukru
3 łyżki oleju

Do podania:
ryż,
sos sa-teh

Przyrządzanie

Owoc mango umyć, obrać, usunąć pestkę, połowę owocu pokroić w plasterki, z których wyciąć kwadraty 2 x 2 cm, a resztę posiekać.

Orzeszki, czosnek, cebulę obrać, umyć i posiekać. Papryczki chilli namoczyć w ciepłej wodzie przez 5 minut, po czym usunąć nasionka i posiekać.

Orzeszki, czosnek, cebulę, chilli wymieszać z posiekanym mango. Na patelni rozgrzać olej, włożyć masę z mango i orzechów, smażyć 2 minuty. Dodać cynamon, sos sojowy, sok i skórkę cytrynową, cukier i masło orzechowe. Gotować na małym ogniu 10 min. Ostudzić.

Wątróbki dokładnie opłukać, namoczyć przez 30 minut i ponownie opłukać. Na patyczki do szaszłyków nadziewać wątróbki na przemian z kwadracikami mango.

Całe szaszłyczki zanurzyć w ostudzonej masie orzechowej i układać na grillu.

Piec przez 15 minut smarując masą orzechową.

Podawac z ryżem i sosem Sa-teh.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl