Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 20 min.
Składniki na 30 sztuk
2 łodygi selera naciowego
8 śliwek w occie
1 mały słoik (0,5 l) dyni marynowanej
1 mały słoik (0,5 l) gruszek w occie
250 g białej rzepy
15 rzodkiewek
Łodygi selera umyć, pokroić w poprzek na 30 kawałków długości 1 cm.
Rzodkiewki umyć, przeciąć w poprzek na połowę, powycinać na brzegach ozdobne ząbki.
Rzepę umyć, obrać, pokroić na kawałki.
Ze śliwek wyjąć pestki. Pokroić na ćwiartki. Gruszki osączyć na sicie, pokroić na kawałki długości 2,5 cm. Kostki dyni osączyć na sicie.
Na wykałaczki długości 8 cm nabić kolejno seler naciowy, śliwkę z octu, dynie, kawałek rzepy, połówkę rzodkiewki i gruszkę z octu.
Szaszłyki warzywne podaje się do ruloników z mięsa. Mogą też być znakomitą dekoracją innych potraw.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki
30 dużych krewetek (mrożonych lub świeżych)
3 mandarynki
2 świeże brzoskwinie
1 grejpfrut malinowy
Galaretka:
250 ml białego wytrawnego wina
2 łyżeczki żelatyny
Szaszłyczki z piersi kurczaka z grilla
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
400 g piersi kurczaka
1 żółta papryka
2 ząbki czosnku
1 świeża papryczka chilli
1 mały kawałek imbiru lub 1/2 łyżki w proszku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju
Do przybrania:
palemki z dymki
kwiatki z chilli
liście z ogórka
Szaszłyczki wieprzowe z grilla
Forma potrawy: Dania na grilla
8 sznycli wieprzowych
pęczek bazylii
kawałek parmezanu
8 plasterków szynki
sól, pieprz
Szaszłyczki z wątróbek drobiowych
Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla
0,5 kg wątróbek drobiowych
1 owoc mango
50 g orzechów ziemnych
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
2 suszone papryczki chilli
50 g masła orzechowego
1 kawałek cynamonu
1 łyżeczka utartej skórki cytrynowej
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki cukru
3 łyżki oleju
Do podania:
ryż,
sos sa-teh