Składniki na 30 sztuk
2 łodygi selera naciowego
8 śliwek w occie
1 mały słoik (0,5 l) dyni marynowanej
1 mały słoik (0,5 l) gruszek w occie
250g białej rzepy
15 rzodkiewek
Łodygi selera umyć, pokroić w poprzek na 30 kawałków długości 1 cm.
Rzodkiewki umyć, przeciąć w poprzek na połowę, powycinać na brzegach ozdobne ząbki.
Rzepę umyć, obrać, pokroić na kawałki.
Ze śliwek wyjąć pestki. Pokroić na ćwiartki. Gruszki osączyć na sicie, pokroić na kawałki długości 2,5 cm. Kostki dyni osączyć na sicie.
Na wykałaczki długości 8 cm nabić kolejno seler naciowy, śliwkę z octu, dynie, kawałek rzepy, połówkę rzodkiewki i gruszkę z octu.
Szaszłyki warzywne podaje się do ruloników z mięsa. Mogą też być znakomitą dekoracją innych potraw.