MENU
ZWIŃ MENU

Szaszłyczki warzywne

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 20 min.

Składniki

Składniki na 30 sztuk
2 łodygi selera naciowego
8 śliwek w occie
1 mały słoik (0,5 l) dyni marynowanej
1 mały słoik (0,5 l) gruszek w occie
250 g białej rzepy
15 rzodkiewek

Przyrządzanie

Łodygi selera umyć, pokroić w poprzek na 30 kawałków długości 1 cm.

Rzodkiewki umyć, przeciąć w poprzek na połowę, powycinać na brzegach ozdobne ząbki.

Rzepę umyć, obrać, pokroić na kawałki.

Ze śliwek wyjąć pestki. Pokroić na ćwiartki. Gruszki osączyć na sicie, pokroić na kawałki długości 2,5 cm. Kostki dyni osączyć na sicie.

Na wykałaczki długości 8 cm nabić kolejno seler naciowy, śliwkę z octu, dynie, kawałek rzepy, połówkę rzodkiewki i gruszkę z octu.

Szaszłyki warzywne podaje się do ruloników z mięsa. Mogą też być znakomitą dekoracją innych potraw.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Szaszłyczki krewetkowe

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

30 dużych krewetek (mrożonych lub świeżych)
3 mandarynki
2 świeże brzoskwinie
1 grejpfrut malinowy

Galaretka:
250 ml białego wytrawnego wina
2 łyżeczki żelatyny

Szaszłyczki z piersi kurczaka z grilla

Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla

400 g piersi kurczaka
1 żółta papryka
2 ząbki czosnku
1 świeża papryczka chilli
1 mały kawałek imbiru lub 1/2 łyżki w proszku
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki cukru
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju

Do przybrania:
palemki z dymki
kwiatki z chilli
liście z ogórka

Szaszłyczki wieprzowe z grilla

Forma potrawy: Dania na grilla

8 sznycli wieprzowych
pęczek bazylii
kawałek parmezanu
8 plasterków szynki
sól, pieprz

Szaszłyczki z wątróbek drobiowych

Forma potrawy: Dania główne, Dania na grilla

0,5 kg wątróbek drobiowych
1 owoc mango
50 g orzechów ziemnych
1 ząbek czosnku
1 mała cebula
2 suszone papryczki chilli
50 g masła orzechowego
1 kawałek cynamonu
1 łyżeczka utartej skórki cytrynowej
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki sosu sojowego
3 łyżki cukru
3 łyżki oleju

Do podania:
ryż,
sos sa-teh