Szarlotka z bitą śmietaną

Składniki potrawy

1,5kg kwaśnych jabłek
20 dkg cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 opak. cukru waniliowego
20 dkg mąki
2 łyżki śmietany
30 dkg margaryny
0,5 litra śmietany
1,5 opak. żelatyny
cukier puder

Przyrządzanie

Jabłka należy obrać, pokroić na kawałki i dusić z cukrem. Ostudzić, po czym dodać mąkę ziemniaczaną.
Kruche ciasto: zagnieść ciasto (margaryna, śmietana (2 łyżki), żołtka, mąka i cukier waniliowy) i podzielić na dwie części.
Jedną część podpiec na blasze, następnie wyłożyć jabłka, przykryć je drugą częścią ciasta i znowu podpiec.
Ciasto ostudzić.
Przygotować śmietanę na wierzch: śmietanę (pół litra) ubijać z cukrem pudrem. Po ubiciu dodać schłodzoną żelatynę i wylać na ostudzone ciasto.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl