cojemy.pl > Sosy > Chutnej śliwkowo-gruszkowy

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Zupy bez soli

Chutnej śliwkowo-gruszkowy

Formy potrawy: przetwór, sos, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

250 suszonych kalifornijskich śliwek
laska cynamonu
1/2 łyżeczki kolendry
szczypta pieprzu cayenne
375 ml. czerwonego wina
1/2kg poćwiartowanych soczystych gruszek
4-6 łyżek octu
3-4 łyzki cukru
sól

Przyrządzanie

Śliwki pokroić na ćwiartki i wrzucić do garnka, dodać laskę cynamonu i 1/2 łyżeczki kolendry ze szczyptą cayenne. Zalać 37 5ml. czerwonego wina i gotować 30 minut pod przykryciem na małym ogniu.

Po tym czasie wyjąć laskę a wywar zmiksować. Następnie dodać 1/2 kg poćwiartowanych soczystych gruszek, 4-6 łyżki octu i 3-4 łyzki cukru.

Gotować całość 10-15 minut na średnim ogniu. Mieszać. Na koniec doprawić solą.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Cynamon (laska cynamonu), Gruszki, Kolendra, Ocet, Pieprz, Sól kuchenna, Wino, Śliwki

Podobne przepisy

Chutnej wielowarzywny

Forma potrawy: Przetwór, Sos
15dag pomidora
15dag czerwonej papryki
10dag marchwi
10dag selera
10dag kalafiora
10dag brokułu
10dag cebuli
10dag pora (jasnej części)
2/3 szklanki cukru
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki octu winnego (6%)
1/4 szklanki oleju
1/2 łyżeczki imbiru w proszku
1/2 łyżeczki pieprzu czarnego
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.