Sos tatarski

Składniki potrawy

1 szklanka oleju
1 łyżka świeżego soku z cytryny
1 łyżeczka białego octu winnego
1 łyżeczka musztardy
2 duże lub 3 małe żółtka jajek
1 zielona nieduża cebula
1 łyżka kaparów
1 ogórek marynowany
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu

Przyrządzanie

Żółtka oraz olej powinny być w temperaturze pokojowej. Kapary odsączyć. Wymieszać żółtka, sok z cytryny, ocet, musztardę, sól i pieprz. Roztrzepać na gładką masę.

Dodawać małe porcje oleju, cały czas ubijając, aby masa wchłaniała olej.

Cebulę, ogórek, kapary oraz natkę pietruszki należy posiekać. Dodać do majonezu. Całość wymieszać.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl