Sos pieczarkowy biały

Składniki potrawy

mała cebula
2 garście pieczarek
olej do smażenia
liść laurowy
ziele angielskie
pieprz biały
rozmaryn
szałwia
200ml jogurtu naturalnego lub śmietany
2-3 łyżki stołowe mąki

Przyrządzanie

Cebulę i pieczarki pokroić w plasterki i smażyć do miękkości na oleju.
Następnie wrzucić do garnka i zalać gorącą wodą tak, aby zakryło pieczarki, zostawić na małym ogniu.
Dorzucić liść laurowy, ziele angielskie, pieprz biały, trochę rozmarynu, szałwi i innych ziół do smaku.
W kubeczku dokładnie wymieszać jogurt lub śmietanę razem z mąką. Jogurt hartować dolewając po trochu sosu z garnka.
Następnie przelać całość jogurtu do garnka, mieszaći trzymać do pierwszych oznak "bulgotania" sosu - wtedy jest gotowy.
Gęstość sosu reguluje się głównie przez ilość mąki dodanej do jogurtu.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl