Smażony banan w karmelu

Składniki potrawy

50g zwykłej mąki
2 jajka, z oddzielonymi żółtkami
100g granulowanego cukru
olej do tzw. głębokiego smażenia
4 banany
2 łyżki ziaren sezamowych

Przyrządzanie

Do miski wsypać mąkę. Wlać żółtka i 2 łyżki wody. Wszystko dobrze wymieszać i zagnieść gładkie, jednolite ciasto.

Do małego rondelka z grubym dnem wsypać cukier i wlać 50 ml wody.

Postawić na małym ogniu i mieszać, aż rozpuści się cukier. Szybko doprowadzić do wrzenia i nadal gotować, bez mieszania, przez około 10 minut, aż syrop uzyska karmelowy kolor.

W odpowiednim garnku rozgrzać olej do temperatury 185C. Białka jajek ubić na sztywną pianę i połączyć z ciastem.

Banany obrać i przekroić każdy na połowę. Zanurzać w cieście, tak aby się równo pokryły. Smażyć w gorącym oleju przez około 5 minut. Powinny być złociste i kruche. Po wyjęciu osuszyć i ułożyć na talerzu odpornym na wysoką temperaturę.

Polać karmelem, posypać ziarenkami sezamowymi i podawać

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl