Forma potrawy: Dania główne, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 55 min.
8-12 skrzydełek kurzych
1 mały kawałek imbiru lub 1/2 łyżki imbiru w proszku
2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu płynnego
2 łyżki sherry
4 łyżki sosu sojowego
100 ml bulionu
1 łyżka oleju do smażenia
Skrzydełka kurze podzielić (w spojeniach stawowych) na 3 części. Zewnetrznę, końcowe części skrzydełek odrzucić.
Podzielone skrzydełka ułożyć w rondlu, zalać zimną wodą i zagotować.
Zmniejszyć ogień i gotować 10 minut. Po upływie tego czasu wodę odlać, a skrzydełka osuszyć.
Imbir i czosnek obrać i drobno posiekać. Miód przesmażyć na 1 łyżeczce oleju.
Obgotowane skrzydełka ponownie umieścić w rondlu, zalać bulionem, dodać czosnek, imbir, sos sojowy, sherry, po czym starannie wymieszać.
Dusić na małym ogniu, pod przykryciem około 30 minut. Przez statnie 10 minut często wstrząsać rondlem, aby sos się nie przypalił.
Pieczone skrzydełka kurczaka "z piaskiem"
Forma potrawy: Dania na grilla
1 kg skrzydełek z kurczaka
2 łyżki bułki tartej, 4 łyżki przyprawy "gyros"
4 łyżki oleju, sól, 3 łyżki pasty paprykowej
Forma potrawy: Dania główne
1 mały kurczak (0,8 - 0,9 kg)
4 łyżki oliwy z oliwek
2 filety anchois w oleju
25 dag przecieru lub 10 dag koncentratu pomidorowego
10 dag dużych zielonych oliwek
2 ząbki czosnku
sok z ćwiartki cytryny
kilka gałązek natki pietruszki
pieprz, sól
kilka szczypt mąki
Do podania:
ryż
Do ozdoby:
sałata
Forma potrawy: Dania główne, Inne potrawy
dorodny kurczak (1,2 - 1,5 kg)
5-6 łyżek płynnego miodu
3-4 ząbki czosnku
puszka piwa
łyżka curry
sól
Do podania:
ryż
lub ziemniaki
Sałatka z wędzonego kurczaka i brzoskwini
Forma potrawy: Sałatki
mięso z 1 wędzonego udka kurczaka
1 brzoskwinia z puszki
1/2 puszki kukurydzy słodkiej
1 - 2 łyżki majonezu