8-12 skrzydełek kurzych
1 mały kawałek imbiru lub 1/2 łyżki imbiru w proszku
2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu płynnego
2 łyżki sherry
4 łyżki sosu sojowego
100ml bulionu
1 łyżka oleju do smażenia
Skrzydełka kurze podzielić (w spojeniach stawowych) na 3 części. Zewnetrznę, końcowe części skrzydełek odrzucić.
Podzielone skrzydełka ułożyć w rondlu, zalać zimną wodą i zagotować.
Zmniejszyć ogień i gotować 10 minut. Po upływie tego czasu wodę odlać, a skrzydełka osuszyć.
Imbir i czosnek obrać i drobno posiekać. Miód przesmażyć na 1 łyżeczce oleju.
Obgotowane skrzydełka ponownie umieścić w rondlu, zalać bulionem, dodać czosnek, imbir, sos sojowy, sherry, po czym starannie wymieszać.
Dusić na małym ogniu, pod przykryciem około 30 minut. Przez statnie 10 minut często wstrząsać rondlem, aby sos się nie przypalił.