Forma potrawy: Dania na grilla
1 kg skrzydełek z kurczaka
2 łyżki bułki tartej, 4 łyżki przyprawy "gyros"
4 łyżki oleju, sól, 3 łyżki pasty paprykowej
Skrzydełka dzielimy na trzy części odrzucając końcówkę, można zostawić do zrobienia jakiegoś wywaru.
Do miski wrzucamy przyprawy, bułkę tartą, pastę paprykową, sól i olej.
Wszystko mieszamy i zostawiamy na 10-15 min.
Skrzydełka pieczemy w piekarniku przez 35-40 min w temperaturze 220 stopni C.
Forma potrawy: Dania główne
8-12 skrzydełek kurzych
1 mały kawałek imbiru lub 1/2 łyżki imbiru w proszku
2 ząbki czosnku
2 łyżki miodu płynnego
2 łyżki sherry
4 łyżki sosu sojowego
100 ml bulionu
1 łyżka oleju do smażenia
Forma potrawy: Dania główne
1 mały kurczak (0,8 - 0,9 kg)
4 łyżki oliwy z oliwek
2 filety anchois w oleju
25 dag przecieru lub 10 dag koncentratu pomidorowego
10 dag dużych zielonych oliwek
2 ząbki czosnku
sok z ćwiartki cytryny
kilka gałązek natki pietruszki
pieprz, sól
kilka szczypt mąki
Do podania:
ryż
Do ozdoby:
sałata
Sałatka z wędzonego kurczaka i brzoskwini
Forma potrawy: Sałatki
mięso z 1 wędzonego udka kurczaka
1 brzoskwinia z puszki
1/2 puszki kukurydzy słodkiej
1 - 2 łyżki majonezu
Forma potrawy: Dania główne