Sernik z mandarynkami

Składniki potrawy

Składniki na 12 porcji:
18dag herbatników
8dag masła
30dag cukru
5 jajek
3dag mąki
2 puszki (po 314 ml) mandarynek
2 cukry waniliowe
skórka otarta z 1 pomarańczy i z 1 limonki
2 łyżki soku pomarańczowego
40dag twarogu chudego
40dag twarogu pełnotłustego
plasterki limonki i listki melisy
tłuszcz do wysmarowania formy

Przyrządzanie

Herbatniki przełożyć do torebki foliowej, zagnieść wałkiem do ciasta. Masło stopić w rondlu, dodać pokruszone herbatniki, 12 dag cukru i 4 łyżki zminej wody. Tortownicę posmarować tłuszczem, przełożyć do niej przygotowaną masę, wylepić spód i boki formy (na wysokość 3 cm). Wstawić na 20 minut do lodówki.

Mandarynki osączyć na sitku, kilka odłożyć do dekoracji. Jajka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym. Twarogi wymieszać z mąką, otartą skórką z limonki i pomarańczy, następnie przełożyć do utartych z cukrem jajek i dokładnie wymieszać.

Na końcu wrzucić mandarynki. Wszystkie skłądniki ponownie przemieszać (ostrożnie, by nie uszkodzić owoców). Masę twarogową przełożyć na herbatnikowy spód, a wierzch wyrównać.

Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 35 minut w temperaturze 150°C. Potem zwiększyć temperaturę do 175°C i piec jeszcze 45 minut. Wyjąć z pieca, ostrym nożem oddzielić ciasto od brzegów formy, wystudzić.

Gotowy sernik udekorować odłożonymi cząstkami mandarynki, plasterkami limonki i listkami melisy cytrynowej.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl