60dag schabu
tłuszcz
1dag mąki
1dag ketchupu
8dag cebuli
2dag żelatyny
białko
sól, pieprz
jajko gotowane
papryka konserwowa
zielenina
Schab umyć, jeżeli mięso jest z kością to odciąć kości, pozostawiając tylko małe odcinki kości żeberkowych, natrzeć przyprawami i pozostawić w lodówce na kilka godzin.
Następnie wyjęty z lodówki schab posypać mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną i drobno posiekaną cebulą, dusić na małym ogniu skrapiając wodą.
Miękkie mięso wyjąć, wystudzić, pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, udekorować.
Sos odtłuścić, połączyć z ketchupem i białkiem, podgrzewać powoli ciągle mieszając do zagotowania.
Następnie dodać namoczoną w małej ilości zimnej wody żelatynę, chwilę pogotować, doprawić, przecedzić przez lniana ściereczkę, pozostawić do stężenia.
Tężejącą galaretą polać schab.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl