Schab w galarecie

Składniki potrawy

60dag schabu
tłuszcz
1dag mąki
1dag ketchupu
8dag cebuli
2dag żelatyny
białko
sól, pieprz
jajko gotowane
papryka konserwowa
zielenina

Przyrządzanie

Schab umyć, jeżeli mięso jest z kością to odciąć kości, pozostawiając tylko małe odcinki kości żeberkowych, natrzeć przyprawami i pozostawić w lodówce na kilka godzin.

Następnie wyjęty z lodówki schab posypać mąką, zrumienić na silnie rozgrzanym tłuszczu razem z obraną i drobno posiekaną cebulą, dusić na małym ogniu skrapiając wodą.

Miękkie mięso wyjąć, wystudzić, pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, udekorować.

Sos odtłuścić, połączyć z ketchupem i białkiem, podgrzewać powoli ciągle mieszając do zagotowania.

Następnie dodać namoczoną w małej ilości zimnej wody żelatynę, chwilę pogotować, doprawić, przecedzić przez lniana ściereczkę, pozostawić do stężenia.

Tężejącą galaretą polać schab.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl