60dag marchewki
cytryna
2 kwaskowate pomarańcze
kilka kropli olejku pomarańczowego
sól
cukier puder
Marchewkę należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Pomarańcze sparzyć, obrać, podzielić na cząstki. Odłożyć 8-9 do dekoracji, pozostałe pokroić na małe kawałki. Wymieszać z utartą wcześniej marchewką.
Wycisnąć sok z cytryny, dodać olejek pomarańczowy, cukier puder do smaku oraz szczyptę soli. Powstałym sosem polać sałatkę. Wymieszać. Przełożyć na półmisek. Odstawić na pół godziny w chłodne miejsce.
Przed podaniem przybrać pozostałymi cząstkami pomarańczy. Podawać jako przystawkę lub na deser.
Sałatka może być również dodatkiem do drobiu na ciepło lub na zimno.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl