Formy potrawy: Przekąski lub przystawki, Sałatki, potrawa wegetariańska, czas przygotowania: 20 min.
30 - 40 dag boczniaka
2 - 3 cebule
szczypiorek
pieprz
Grzyby opłukać, wrzucić do wrzącej posolonej wody. Gotować około 10 minut.
Następnie wodę odcedzić i grzyby pokroić w plasterki. Dodać drobno posiekaną cebulę i pieprz.
Podawać na zimno z majonezem, posypane szczypiorkiem.
Forma potrawy: Sałatki
1 szklanka ugotowanej soi
1/2 selera
3 ogórki kwaszone
2 jabłka
1 butelka śmietany
sól, pieprz do smaku
Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków
Forma potrawy: Sałatki
12 młodych, niezbyt dużych, lub 8 większych ziemniaków
pęczek dymki
1 mały słoiczek lekkiego majonezu
Opcjonalnie:
1 jogurt naturalny
pół zielonego ogórka
Sałatka z kurczaka i kukurydzy
Forma potrawy: Sałatki
1 puszka ziaren kukurydzy
1 papryka
kawałek zimnej ugotowanej kury (może być kurczak z puszki)
2 jabłka
pół cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz
Forma potrawy: Sałatki
1 część marchewki
1 część jaj na twardo
1/2 części jabłek
majonez