Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
2 kg ogórków świeżych (może być więcej)
2 kg pomidorów zielonych
1 kg cebuli i 1 kg papryki
Wszystkie składniki pokroić w plasterki, posolić i postawić na całą noc.
Szklanka octu 10% i 4 szklanki wody, parę ziarenek pieprzu i ziela, cukier do smaku.
Ocet z wodą i przyprawami przegotować.
Sałatkę wyciskać i kłaść w zalewę - gotować ok. 1/2 godziny.
Nakładać do słoików gorące, zakręcać i wstawić do piecyka, żeby się zassały.
Z tej porcji wychodzi ok. 25 słoików po dżemie (około 250 ml na słoik).
Sos pomidorowy na jesień i zimę
Forma potrawy: Sałatki, Przetwory
1,5 kg dojrzałych pomidorów
1 cebula
1 marchewka
1 łodyga selera naciowego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka tymianku
1 listek laurowy
1 łyżeczka ziół prowansalskich
do smaku:
cukier
sól
świeżo zmielony pieprz
oliwa z oliwek lub olej słonecznikowy
Forma potrawy: Sałatki
1 szklanka ugotowanej soi
1/2 selera
3 ogórki kwaszone
2 jabłka
1 butelka śmietany
sól, pieprz do smaku
Wiosenna sałatka z młodych ziemniaków
Forma potrawy: Sałatki
12 młodych, niezbyt dużych, lub 8 większych ziemniaków
pęczek dymki
1 mały słoiczek lekkiego majonezu
Opcjonalnie:
1 jogurt naturalny
pół zielonego ogórka
Sałatka z kurczaka i kukurydzy
Forma potrawy: Sałatki
1 puszka ziaren kukurydzy
1 papryka
kawałek zimnej ugotowanej kury (może być kurczak z puszki)
2 jabłka
pół cytryny
2 łyżki oliwy
sól, pieprz