125g ananasa (świeżego lub z puszki)
1 zielona słodka papryka
1 marchewka
150g strączkowego zielonego groszku z puszki
puszka minikolb kukurydzy
125g świeżej zielonej fasolki strączkowej
szczypiorek
natka pietruszki
Sos:
1 łyżka stołowa miodu
1 łyżka stołowa jasnego sosu sojowego
1 ząbek czosnku
1 łyżka stołowa soku z cytryny
Krążki ananasa osączyć z zalewy i pokroić w niewielką kostkę. Dużą zieloną paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić w cienkie paseczki. Oskrobać marchewki i równierz pokroić w paski. Osączyć i pokroić konserwowy gorszek strączkowy. Ugotować i pokroić fasolkę.
Przygotowane warzywa przełożyć do głębokiej salaterki, dodać do nich osączone z zalewy kolbki kukurydzy, natkę pietruszki i szczypiorek.
Przygotować sos. Dokładnie wymieszać miód, jasny sos sojowy, zmiażdżony ząbek czosnku i sok z cytryny. Sos powinien mieć jednolitą, gładką konsystencję. Sałatkę należy polać sosem kilka minut przed podaniem i ostrożnie przemieszać.
Sałatkę chińską można podawać jako samodzielną przekąskę z pieczywem lub dodatek do dań z mięsa lub ryb.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl