Ryż smażony z warzywami

Składniki potrawy

2 saszetki ryżu brązowego halina
cytryna
2 marchewki
cebula
ząbek czosnku
4 łyżki oleju
30dag zielonego groszku
2 łyżki siekanych migdałów
4 łyżki tartego sera żółtego (parmezan, gouda)
świeżo zmielony biały pieprz
bazylia do dekoracji

Przyrządzanie

Zagotować 300 ml lekko osolonej wody, włożyć saszetki ryżu.
Z cytryny zetrzeć skórę, wycisnąć sok. Skórkę cytrynową dodać do ryżu i gotować na średnim ogniu przez 30 min. Ugotowany ryż osączyć na sicie.
Marchewki pokroić w drobną kostkę, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę.
W woku rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i ryż stale mieszając. Dodać czosnek, marchewkę i groszek, na koniec domieszać migdały i ser.
Danie doprawić solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. Przed podaniem udekorować listkami świeżej bazylii.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl