Pyzy z mięsem

Składniki potrawy

Ciasto:
1kg - ziemniaki tarte - pozostawić je na 0,5 godz. muszą puścić sok ,
0,5 - szklanki mąki,
2 - jajka,
1 - łyżka mąki pszennej i ziemniaczanej
Farsz:
300g - wieprzowiny bez kości - np. karczek,
1 - cebula,
1 - szklanka tartej bułki,
1 - jajko,
1 - łyżka masła,
sól, pieprz

Przyrządzanie

Farsz:
Na oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, następnie dodajemy pokrojone w kostkę mięso i dusimy - można podlać wodą, aby się cebula nie przypalała, po czym przyprawiamy solą i pieprzem - dużo.

Odstawiamy do wystygnięcia, mielimy i dodajemy bułkę tartą lub bułkę namoczoną w wodzie i jajko, przyprawiamy pieprzem i mieszamy na jednolitą masę.

Ciasto:
Po odcedzeniu płynu z ziemniaków dodajemy mąkę pszenną jajka ugniatamy na jednolitą masę można dodać mąki ziemniaczanej - będzie lepiej się kleiło jeśli jest zbyt rzadkie.

Moczymy dłonie w wodzie i w mące, bierzemy ciasto, tworzymy dłońmi placek nakładamy do niego farsz, następnie zawijamy dokładnie z wszystkich stron i gotujemy w osolonym wrzątku.

Podajemy na talerzu polewając je olejem z cebulką i boczkiem stanowiącym okrasę.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl