Purée z buraków ćwikłowych

Składniki potrawy

800g buraków ćwikłowych
2 kwaśne jabłka
60g słoniny
1/2 cytryny
1/2 łyżki mąki
2 łyżki śmietany 30%
cukier, sól

Niekoniecznie:
2 łyżki wiśni z konfitury

Przyrządzanie

Buraki i jabłka umyć, obrać cienko ze skórki i zetrzeć na tarce o dużych otworach. Słoninę drobno pokroić, włożyć do garnka, stopić, dodać starte buraki z jabłkami, razem z sokiem, który puściły, wcisnąć sok z cytryny, dodać cukier oraz sól.

Przykryć buraki i dusić na małym ogniu przez 30 minut. Następnie dodać śmietanę wymieszaną z mąką. Dusić jeszcze 10 minut. Podawać do wołowiny lub dziczyzny.

Do purée można dodać 2 łyżki wiśni z konfitury.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl