kostka naturalnego masła
3/4 szklanki cukru
2 paczki cukru waniliowego
żelatyna (2 małe torebeczki)
4 jajka
4 łyżki ciemnego kakao
Dodatki:
czekolada
galaretka owocowa
Zalać żelatynę zimną wodą, aby namokła i spęczniała.
Miękkie masło ucierać z cukrem oraz z cukrem waniliowym. Dodawać ostrożnie po jednym żółtku, ciągle ucierając. Ubijać białka do bardzo sztywnej piany.
Żelatynę podgrzewać, aż się rozpuści (nie gotować!). Mieszać pianę z białek z masą maślano-żółtkową, dodać żelatynę.
Wszystko razem wymieszać. Podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao.
Wylać do salaterki najpierw jedną, potem drugą masę, wstawić do lodówki i poczekać, aż zastygnie.
Wierzch można polać czekoladą albo też galaretką owocową.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl