Ptasie mleczko waniliowe

Składniki potrawy

kostka naturalnego masła
3/4 szklanki cukru
2 paczki cukru waniliowego
żelatyna (2 małe torebeczki)
4 jajka
4 łyżki ciemnego kakao
 
Dodatki:
czekolada
galaretka owocowa

Przyrządzanie

Zalać żelatynę zimną wodą, aby namokła i spęczniała.
 
Miękkie masło ucierać z cukrem oraz z cukrem waniliowym. Dodawać ostrożnie po jednym żółtku, ciągle ucierając. Ubijać białka do bardzo sztywnej piany.
 
Żelatynę podgrzewać, aż się rozpuści (nie gotować!). Mieszać pianę z białek z masą maślano-żółtkową, dodać żelatynę.
 
Wszystko razem wymieszać. Podzielić na dwie części, do jednej z nich dodać kakao.
 
Wylać do salaterki najpierw jedną, potem drugą masę, wstawić do lodówki i poczekać, aż zastygnie.
 
Wierzch można polać czekoladą albo też galaretką owocową.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl