4 pomarańcze
200g cukru
1 paczka cukru waniliowego
1 kieliszek porto
Zagotować 0,75 l wody. Gotować przez 5 minut.
Umyć pomarańcze, obrać ostrym nożem, obcinając skórkę wraz z białą błonką pokrywającą cząstki, pomarańczową część skórki oddzielić od białej części, pokroić na cienkie paseczki i wrzucić do gotującej wody.
Gotować 5-10 minut, wyjąć skórki i odłożyć.
Do wody, w której gotowały sie skórki dodać kieliszek porto i wrzucić pomarańcze. Gotować 20 minut mieszając.
Wyjąć przestudzone pomarańcze, podzielić na cząstki, włożyć do pucharków starając się zachować kształt pomarańczy, ubrać skórkami.
Podawać zimne do herbaty lub wina deserowego.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl