cojemy.pl > Przetwory > Marmolada dyniowa z pomarańczami

wyszukaj przepisy wg. składników, na przykład: Przepisy z pstrągiem ale bez cytryny

Marmolada dyniowa z pomarańczami

Formy potrawy: przetwór, potrawa wegetariańska

Składniki potrawy

800g dyni
6 pomarańcz
300g cukru żelującego
5 łyżek Amaretto lub Grand Marnier

Przyrządzanie

Miąższ dyni pokroić w cienkie plastry. Z połowy pomarańcz wykroić białe części skórki i pokroić w bardzo cienkie paski.

Gotować w małej ilości wody około 5 min. Odcedzić i ostudzić. Plastry dyni wymieszać z sokiem wyciśniętym z pomarańcz i gotować około 10 min pod przykryciem.

Można też dodać ugotowane wcześniej części skórki pomarańczowej.

Całość odstawić na 12, a następnie zmiksować, dodać cukier żelujący, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2–3 min.

Marmoladę doprawić likierem, gorącą nakładać do słoików, pasteryzować.

Widok do druku

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Cukier, Dynia, Likier, Pomarańcza

Podobne przepisy

Zupa dyniowa z jabłkiem

Forma potrawy: Zupa
750g dyni pokrojonej w drobną kostkę
2 łyżki ziemniaków pokrojonych w kostkę
2 łyżki posiekanej cebuli
50g dobrze uwędzonej szynki pokrojonej w kostkę
1 posiekany ząbek czosnku
100ml oleju
1-2 łyżki ostrego curry
100ml białego wytrawnego wina
sól
1 łyżka cukru
200ml wywaru z cielęciny
200ml śmietany kremowej
1 czerwone jabłko pokrojone w kostkę
pieprz
2–3 łyżki octu winnego
30g pestek z dyni
» zobacz przepis

Marmolada z bananów

Forma potrawy: Przetwór
500g bardzo dojrzałych bananów
2 cytryny
400g cukru żelującego
2 łyżki winiaku
» zobacz przepis

Marmolada z dyni i śliwek

Forma potrawy: Przetwór
500g zmiksowanego miąższu dyni
500g zmiksowanych renklod lub węgierek
kawałek drobno posiekanego kłącza imbiru (1 czubata łyżeczka lub więcej)
1kg cukru żelującego
» zobacz przepis

Marmolada dyniowo-bananowa

Forma potrawy: Przetwór
dojrzałe banany
miąższ dyni
cukier
» zobacz przepis

Marmolada dyniowo-jabłkowa

Forma potrawy: Przetwór
500g dyni
500g niesłodzonego musu jabłkowego lub jabłek
sok i skórka z 1 cytryny
1kg cukru żelującego
» zobacz przepis

Marmolada z dyni i moreli

Forma potrawy: Przetwór
1 puszka moreli
800g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
800g cukru żelującego
1/3 torebki cukru waniliowego
30ml rumu
» zobacz przepis

Marmolada z dyni, jabłek i borówek

Forma potrawy: Przetwór
500g oczyszczonej dyni
1,5kg jabłek
500g borówek (ewentualnie przemrożonej jarzębiny albo żurawiny)
cukier do smaku (100–250 g)
» zobacz przepis

Zupa dyniowa indian pueblo

Forma potrawy: Zupa
1 łyżka masła lub oleju
posiekany miąższ 2 pomidorów (bez skórki i pestek)
1 posiekana zielona papryka
1 duża posiekana cebula
1 łyżeczka suszonej mięty
1/2 łyżeczki cukru
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
350g dyni, pokrojonej w kostkę i ugotowanej
500ml rosołu z kury
1 łyżka mąki
120ml śmietany lub mleka
posiekana świeża kolendra do przybrania
» zobacz przepis

Zupa dyniowa z prus wschodnich

Forma potrawy: Zupa
500g dyni
3/4 litra mleka
40g cukru
5 kropli olejku z gorzkich migdałów
50g ryżu
sól
1 żółtko
» zobacz przepis

Marmolada z arbuza

Forma potrawy: Przetwór
Składniki na 4 słoje

kg miąższu arbuza
0,25kg brzoskwiń
sok z dwóch cytryn
kg cukru żelującego
40g wódki
» zobacz przepis

Mazurek z płatków owsianych i marmolady

Forma potrawy: Ciasto
30dag płatków owsianych
25dag margaryny
10dag (pół szklanki) mąki pszennej
10dag (pół szklanki) mąki ziemniaczanej
10dag (5 łyżek) cukru
2 jaja
5 łyżek śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
esencja migdałowa lub rumowa
marmolada
tłuszcz do blachy
cukier puder do posypania
» zobacz przepis
↑ wróc do góry ↑
Cookies i polityka prywatności.

Serwis cojemy.pl wykorzystuje pliki cookie do spersonalizowania treści i reklam, aby oferować funkcje społecznościowe i analizować ruch w witrynie. Informacje o tym, jak korzystasz z naszej witryny, udostępniamy partnerom społecznościowym, reklamowym i analitycznym. Zobacz szczegóły w polityce prywatności.