Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
800 g dyni
6 pomarańcz
300 g cukru żelującego
5 łyżek Amaretto lub Grand Marnier
Miąższ dyni pokroić w cienkie plastry. Z połowy pomarańcz wykroić białe części skórki i pokroić w bardzo cienkie paski.
Gotować w małej ilości wody około 5 min. Odcedzić i ostudzić. Plastry dyni wymieszać z sokiem wyciśniętym z pomarańcz i gotować około 10 min pod przykryciem.
Można też dodać ugotowane wcześniej części skórki pomarańczowej.
Całość odstawić na 12, a następnie zmiksować, dodać cukier żelujący, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2–3 min.
Marmoladę doprawić likierem, gorącą nakładać do słoików, pasteryzować.
Forma potrawy: Przetwory
dojrzałe banany
miąższ dyni
cukier
Zupa dyniowa z prus wschodnich
Forma potrawy: Zupy
500 g dyni
3/4 litra mleka
40 g cukru
5 kropli olejku z gorzkich migdałów
50 g ryżu
sól
1 żółtko
Forma potrawy: Przetwory
500g bardzo dojrzałych bananów
2 cytryny
400 g cukru żelującego
2 łyżki winiaku
Forma potrawy: Przetwory
500 g zmiksowanego miąższu dyni
500 g zmiksowanych renklod lub węgierek
kawałek drobno posiekanego kłącza imbiru (1 czubata łyżeczka lub więcej)
1 kg cukru żelującego