MENU
ZWIŃ MENU

Marmolada dyniowa z pomarańczami

Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

800 g dyni
6 pomarańcz
300 g cukru żelującego
5 łyżek Amaretto lub Grand Marnier

Przyrządzanie

Miąższ dyni pokroić w cienkie plastry. Z połowy pomarańcz wykroić białe części skórki i pokroić w bardzo cienkie paski.

Gotować w małej ilości wody około 5 min. Odcedzić i ostudzić. Plastry dyni wymieszać z sokiem wyciśniętym z pomarańcz i gotować około 10 min pod przykryciem.

Można też dodać ugotowane wcześniej części skórki pomarańczowej.

Całość odstawić na 12, a następnie zmiksować, dodać cukier żelujący, doprowadzić do wrzenia i gotować przez 2–3 min.

Marmoladę doprawić likierem, gorącą nakładać do słoików, pasteryzować.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Marmolada dyniowo-bananowa

Forma potrawy: Przetwory

dojrzałe banany
miąższ dyni
cukier

Zupa dyniowa z prus wschodnich

Forma potrawy: Zupy

500 g dyni
3/4 litra mleka
40 g cukru
5 kropli olejku z gorzkich migdałów
50 g ryżu
sól
1 żółtko

Marmolada z bananów

Forma potrawy: Przetwory

500g bardzo dojrzałych bananów
2 cytryny
400 g cukru żelującego
2 łyżki winiaku

Marmolada z dyni i śliwek

Forma potrawy: Przetwory

500 g zmiksowanego miąższu dyni
500 g zmiksowanych renklod lub węgierek
kawałek drobno posiekanego kłącza imbiru (1 czubata łyżeczka lub więcej)
1 kg cukru żelującego