Ciasto biszkoptowe:
400g mąki
250g masła
250g cukru pudru
4 jaja
1 łyżeczka cukru waniliowego
15g proszku do pieczenia
Inne:
700g owoców (wiśnie, śliwki, morele, jabłka, gruszki)
tłuszcz i mąka do formy
cukier waniliowy i cynamon do posypania
Owoce umyć i osuszyć. Wiśnie, śliwki lub morele przepołowic, usunąć pestki.
Jabłka lub gruszki przekroić na połowę, usunąć gniazda nasienne, pokroić na plasterki.
Masło utrzeć, dodając kolejno cukier, żółtka i cukier waniliowy. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia i ubite na sztywną pianę białka.
Delikatnie wymieszać.
Formę do ciasta posmarować masłem, posypać mąką. Włożyć ciasto, na wierzchu ułożyć owoce.
Wstawić do ogrzanego piekarnika, piec około godzinę w temp. 190°C. Przez pierwsze 15 minut nie otwierać piekarnika.
Ciepły placek posypać cukrem waniliowym wymieszanym ze szczyptą cynamonu.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl