Pieczona kaczka po poznańsku

Składniki potrawy

1 - kaczka
3-4 winne jabłka
2 - łyżki majeranku
kieliszek czerwonego wytrawnego wina
pieprz, sól

Przyrządzanie

Kaczkę doprawiamy z zewnątrz z obu stron solą, pieprzem oraz niezbyt mocno majerankiem roztartym w dłoniach, następnie pokrojone w kawałeczki jabłka ze skórką doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy sporo majeranku po wymieszaniu wkładamy do wnętrza kaczki bardzo ciasno wypełniając jej wnętrze zszywamy jej otwór nitką lub spinamy wykałaczkami, co ok. 2 cm.

Po obcięciu kupra sznurkiem zawijamy każdą wykałaczkę jak sznurowadło na końcu zawiązując na pętelkę, podobnie postępujemy z szyją kaczki kaczkę wkładamy do brytfanny i pieczemy przez ok. 1,5 godz. w temp. ok. 180 - 200?c

Można odrobinę natłuścić dno brytfanny olejem podczas pieczenia podlewamy kaczkę wodą lub czerwonym winem do kaczki możemy dodać upieczone wcześniej jabłka które pozbawiamy szypułki oraz gniazda nasiennego, wydrążając je z góry i w ten otwór wkładamy np. żurawinę i podajemy razem z kaczką.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl