Naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
1 szklanka mleka
1 łyżka oleju
szczypta soli
2 łyżki oleju do smażenia
1 łyżka margaryny do wysmarowania naczynia żaroodpornego
1/2 łyżeczki margaryny do skropienia naleśników
5 łyżek startego sera gouda do posypania
Nadzienie:
2 śmietankowe serki ziołowe (40 dag)
2 łyżki mleka
2 łyżki szczypiorku
sól
Sos beszamelowy:
2 łyżki margaryny
2 łyżki mąki pszennej
1 szklanka mleka
1 szklanka śmietanki 12-proc.
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz
Przygotować nalesniki: mąkę przesiać, zmiksować razem z jajkiem, mlekiem, olejem, 1 1/2 szklanki wody i szczyptą soli. Odstawić na 30 min. Naleśniki usmażyć na mocno rozgrzanej patelni, posmarowanej olejem.
Przygotować nadzienie: serki wymieszać z mlekiem i lekko posolić. Naleśniki posmarować serkiem, posypać szczypiorkiem i zwinąć w rulony.
Przygotować sos: z margaryny i mąki zrobić białą zasmażkę, rozprowadzić ją zimnym mlekiem, a następnie śmietanką na gładki, jednolity sos. Przyprawić gałką muszkatołową, pieprzem oraz solą.
Naczynie żaroodporne wysmarować margaryną, ułożyć naleśniki, polać sosem i posypać serem. Skropić pozostałą margaryną i zapiekać 20 min. w piekarniku nagrzanym do 180°C.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl