Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
500 g zmiksowanego miąższu dyni
500 g zmiksowanych renklod lub węgierek
kawałek drobno posiekanego kłącza imbiru (1 czubata łyżeczka lub więcej)
1 kg cukru żelującego
Wszystkie składniki wymieszać i doprowadzić do wrzenia, gotować na dość silnym ogniu przez 4 min.
Gorącą marmoladę nałożyć do słoików typu twist, natychmiast zamknąć i ustawić na 5 min do góry dnem.
Forma potrawy: Sałatki
250 g dyni
200 g śliwek
sok z cytryny
miód lub sos curry
Forma potrawy: Przetwory
1 puszka moreli
800 g miąższu dyni pokrojonego w kostkę
800 g cukru żelującego
1/3 torebki cukru waniliowego
30 ml rumu
Marmolada z dyni, jabłek i borówek
Forma potrawy: Przetwory
500 g oczyszczonej dyni
1,5 kg jabłek
500 g borówek (ewentualnie przemrożonej jarzębiny albo żurawiny)
cukier do smaku (100–250 g)
Forma potrawy: Przetwory