Makaron zapiekany z truskawkami

Składniki potrawy

Ciasto:
20-25dag mąki
2 jajka
sól
2dag tłuszczu do wysmarowania rondla
2dag bułki tartej

Nadzienie:
70dag truskawek
5-10dag cukru
8dag masła lub margaryny
5dag cukru pudru
cukier waniliowy
cynamon
ewentualnie rodzynki

Przyrządzanie

Mąkę przesiać na stolnicę, w środku zrobić dołek, wbić jajka, dodać trochę wody i zagnieść twarde ciasto. Starannie wyrobić je i podzielić na części.

Rozwałkować każdą bardzo cienko i zostawić do przeschnięcia.

Następnie każdy placek przekroić na połowę, zwinąć w rulon i pokroić ostrym nożem na drobne kluseczki.

Makaron rozrzucić na stolnicy i ponownie przesuszyć. Następnie wyłożyć na blachę i lekko zrumienić w piekarniku.

Truskawki umyć, usunąć szypułki, kroić w plastry i dodać cukier do smaku, cukier waniliowy oraz rodzynki.

Naczynie do zapiekania wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i kłaść na przemian w 2-3 warstwach: makaron skropiony obficie topionym tłuszczem i truskawki.

Ostatnią warstwę powinien stanowić makaron.

Wstawić do gorącego piekarnika (160 - 180 st. C) i zapiekać 40 min.

Gdy danie jest gotowe, okrajoć nożem dokładnie i wyłożyć na okrągły półmisek.

Wierzch posypać cukrem pudrem.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl