Makaron zapiekany z cebulą

Składniki potrawy

20dag makaronu (50dag gotowanego)
3 łyżki masła
1/2 szklanki śmietany (lub mleka)
2 jaja
1 łyżka tłuszczu do naczynia
3 łyżki ketchupu
1/2 łyżeczki tymianku (lub oregano)
2 cebule (15 dag)
1 łyżka oleju
20dag tartego żółtego sera
sól

Przyrządzanie

Makaron ugotować do miękkości w osolonej wrzącej wodzie, bez przykrycia, odcedzić, przelać gorącą wodą, wymieszać z 2 łyżkami masła i śmietaną rozbita z jajami.

Włożyć do szerokiego naczynia wysmarowanego tłuszczem, wyrównując powierzchnię i tworząc rant po bokach (grubość placka powinna wynosić ok. półtora cm).

Posmarować placek ketchupem i posypać tymiankiem. Na tym położyć krążki cebuli podduszonej na oleju i posypać serem. Posypać wiórkami pozostałego masła.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec bez przykrycia ok. 20 min.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl