Makaron cortina

Składniki potrawy

2 szklanki makaronu
pół szklanki posiekanej cebuli
3 łyżki masła
pół szklanki posiekanych pieczarek
sparzony i obrany pomidor
4 łyżki startego żółtego sera

Przyrządzanie

Makaron należy ugotować. Pomidor przepołowić, usunąć z nich sok i pestki przez lekkie ściśniecie owocu dłonią, następnie posiekać.

Trzy łyżki masła rozgrzać w garnku, wsypać do tego cebulę i pieczarki. Dodać pomidor i sól, smażyć przez minutę, dodać makaron, mieszając dalej smażyć przez 5 min, utrzymując mały ogień. Po zestawieniu z ognia, wsypać 4 łyżki sera, wymieszać.

Makaron przełożyć do naczynia wysmarowanego masłem, małe pomidory schować w makaronie. Bułkę tartą wymieszać z serem, posypać makaron, ułożyć na wierzchu kilka grudek masła, wstawić do średnio nagrzanego piekarnika (190°C), piec 15-20 min lub do zrumienienia.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl