15 dużych krewetek (świeżych lub mrożonych)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
1 łyżka posiekanej białej części dymki
2 ząbki posiekanego czosnku
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
125ml wody
sól, sos tabasco
Przygotować sos: 100 ml wody wymieszać z sosem sojowym i sokiem z cytryny i pomarańczy. Dodać miód, posiekany imbir, czosnek i dymkę. 2 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszać dokładnie z pozostałą wodą. Dodać do sosu i zagotować.
Doprawić solą i tabasco. Ochłodzić.
Krewetki obrać, usunąć czarne żyłki, umyć w osolonej wodzie, osączyć na sicie.
Włożyć krewetki do przygotowanego sosu, marynowac przez godzinę.
Krewetki wyjąć z marynaty, ułożyć na aluminiowej folii, skropić sosem z marynaty, następnie piec w grillu przez 5 minut.
Po wyjęciu z grilla przekłuć każdą krewetkę wykałaczką. Podawać gorące.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl