Krewetki z imbirem

Składniki potrawy

15 dużych krewetek (świeżych lub mrożonych)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka posiekanego świeżego imbiru
1 łyżka posiekanej białej części dymki
2 ząbki posiekanego czosnku
2 łyżki miodu
2 łyżki sosu sojowego
sok z 1 cytryny
sok z 1 pomarańczy
125ml wody
sól, sos tabasco

Przyrządzanie

Przygotować sos: 100 ml wody wymieszać z sosem sojowym i sokiem z cytryny i pomarańczy. Dodać miód, posiekany imbir, czosnek i dymkę. 2 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszać dokładnie z pozostałą wodą. Dodać do sosu i zagotować.

Doprawić solą i tabasco. Ochłodzić.

Krewetki obrać, usunąć czarne żyłki, umyć w osolonej wodzie, osączyć na sicie.

Włożyć krewetki do przygotowanego sosu, marynowac przez godzinę.

Krewetki wyjąć z marynaty, ułożyć na aluminiowej folii, skropić sosem z marynaty, następnie piec w grillu przez 5 minut.

Po wyjęciu z grilla przekłuć każdą krewetkę wykałaczką. Podawać gorące.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl