Kołduny (pierogi) ze śledziem

Składniki potrawy

Ciasto:
350g mąki
1 małe jajo
ok. 135ml letniej wody
sól
Farsz:
300g filetów śledziowych
40g suszonych grzybów
1 łyżka tartej bułki
1 duża cebula
40g masła
1 jajo
sól, pieprz

Przyrządzanie

Grzyby gotować (ok. 50 min) w wodzie, w której się moczyły. Osączyć, wywar zachować. Filety wymoczyć krótko w zimnej wodzie, po czym przetrzeć przez sito. Cebulę drobno posiekać.
Przygotować farsz: cebulę przesmażyć na maśle na złoty kolor. Połączyć w misce grzyby, śledzie i cebulę, dodac rozmącone jajo, tartą bułkę, pieprz i sól do smaku. Przykryć i odstawić.
Zagnieść ciasto na kołduny - podobnie jak na pierogi, z tym, że powinno być nieco luźniejsze. Rozwałkować cienko ciasto, wykroić z niego krążki średnicy ok. 4 cm. Na każdy krążek nałożyć farsz, złożyć na pół, zlepić brzegi, po czym podwinąć i połączyć oba rogi.
Gotować w osolonym wrzątku. Kiedy wypłyną - odkryć, zamieszać, gotować jeszcze przez 2-3 minuty na niezbyt silnym ogniu.
Wyjąć kołduny łyżką cedzakową, osączyć, przełożyć na ciepły półmisek. Podawać z masłem zrumienionym z tartą bułką lub podlane gorącym wywarem grzybowym z odrobiną masła.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl