60dag żurawin
15dag cukru
3 łyżki mąki kartoflanej
1 litr wody
10dag konfitur z wiśni do przybrania
20dag bitej śmietany do przybrania
Żurawiny przebrać, starannie opłukać, zalać 1 litrem zimnej wody i zagotować. Odcedzić i przetrzeć przez sito. Przecier połączyć z wodą, w której się gotowały. Do otrzymanego w ten sposób soku dodać cukier. Wymieszać i ponownie zagotować.
Mąkę kartoflaną rozprowadzić ok. 120 ml zimnej wody i cienkim strumieniem wlewać ją do gotującego się soku żurawinowego, intensywnie go mieszając. Doprowadzić do wrzenia, po czym zdjąć z ognia.
Na dnie salaterki układać konfitury z wiśni, zalać kisielem, ostudzić, następnie schłodzić w lodówce. Przed podaniem przybrać bitą śmietaną.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl