Kieszonki schabowe z grilla

Składniki potrawy

kawałek wieprzowiny (np. schabu) na ok. 6 kotletów 
1-2 pomidory 
10dag żółtego sera mozzarella 
10g masła 
4 łyżki siekanej natki 
ząbek czosnku (lub więcej) 
2 łyżki oleju 
sól, pieprz

Marynata:
sok z jednej cytryny 
kilka ząbków czosnku

Przyrządzanie

Mięso podzielić na porcje (najlepiej najpierw naciąć plaster grubości 1 cm prawie do końca, a następnie centymetr dalej odciąć go zupełnie, itd.)
 
Czosnek posiekać (nie zmiażdżyć!) i posypać nim mięso, całość skropić sokiem z cytryny.
 
Mięso zawinąć lub zamknąć w plastikowym pojemniku i odstawić na kilka godzin do lodówki (lub nawet na całą noc) aby skruszało. Następnie mięso opłukać, osuszyć i natrzeć solą oraz pieprzem.
Masło utrzeć z natką, czosnkiem i płaską łyżeczką soli.
 
Ser oraz pomidory (można je wcześniej obrać ze skórki) pokroić na plastry.
 
Kieszonki w mięsie posmarować 1/2 masła, włożyć do nich po plastrze pomidora i sera. Brzegi spiąć wykałaczkami.
 
Kotlety ułożyć na grillu, posmarować z wierzchu olejem.
 
Piec przez 5 minut z jednej strony.
 
Ostrożnie przewrócić na drugą stronę, posmarować pozostałym masłem ziołowym.
 
Piec jeszcze około 5-7 minut.
 
Nie można ich piec zbyt długo, ponieważ mięso wyschnie.
 
Najlepiej podawać od razu, ponieważ najsmaczniejsze są kiedy mięso jest soczyste.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl