Forma potrawy: Sałatki, potrawa wegetariańska
1 cukrowa sałata
2 marchewki
sparzony i obrany pomidor
1/2 łyżki posiekanych liści selera, zielonej pietruszki lub koperku
1/2 szklanki sosu vinaigrette
szklanka rozkruszonego twarogu
Sałatę poszarpać na dość równe kawałki, po opłukaniu i osuszeniu włożyć do głębokiej salaterki. Marchewkę pokroić w cienkie, krótkie paski i dodać do sałaty.
Pomidor pokroić na osiem części, włożyć do miski z sałatą i marchewką. Sałatę posypać liśćmi selera, zieloną pietruszką lub koperkiem, polać sosem, wymieszać podrzucając.
Posypać twarogiem i podawać natychmiast.
Forma potrawy: Sałatki
1 kapusta
czarna rzodkiew
marchewka
szklanka gęstej śmietany
3/4 szklanki rozkruszonego twarogu
pół pęczka posiekanego szczypiorku
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
2 średniej wielkości marchewki
15 dag twarogu
7 dag margaryny lub masła roślinnego
sól i cukier
Forma potrawy: Kolacje, Śniadania
25 dag twarogu
1 jajko
szczypiorek
natka pietruszki
1-2 łyżeczki śmietany
szczypta soli
Do podania z:
chlebem
lub bułkami
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Desery
250 g dyni
100 g żółtej marchwi
100 g razowej mąki pszennej
150 ml mleka
sól morska
szczypta mielonej gałki muszkatołowej
odrobina kolendry
40 g cebuli
2 jaja
Do podania:
twaróg lub kwaśna śmietana