12 jajek
200g ryżu
350g pieczarek
2 cebule
2 zielone papryki
1 mały pomidor
120g masła
300ml kwaśnej śmietany
2 łyżki mąki
1 pęczek zielonej pietruszki
1 ząbek czosnku
1 łyżka octu
1 łyżeczka papryki mielonej
sól, kminek
Ryż opłukać, zalać 500 ml wrzącej, osolonej wody, zamieszać, przykryć i gotować na bardzo małym ogniu 17-20 min.
Paprykę i pomidor umyć. Grzyby oczyścić, umyć i pokroić na plasterki. Cebulę obrać i drobno posiekać. Czosnek rozgnieść a z papryki wyjąć gniazda nasienne i pokroić w paski.
Przygotowac sos grzybowy: cebulę podsmażyć na maśle, dodać 1 łyżeczkę mielonej papryki, pokrojone grzyby, roztarty czosnek, posiekaną pietruszkę, sól, kminek.
Gdy cała woda wyparuje z grzybów, dodać pokrojone papryki, pomidor, trochę wody i gotować pod przykryciem tak długo, aż będą miękkie.
Pod koniec dodać śmietanę wymieszaną z mąką i zagotować.
Zagotować dużą ilość wody, dodać sól i łyżkę octu. Dokładnie umyte jajka wbijać do wrzącej wody i gotować 3-4 min. Wyjąć cedzakową łyżką.
Na gorącym ryżu ułożyć jajka i polać sosem grzybowym.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl