MENU
ZWIŃ MENU

Grejpfrut Imbirowy

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 20 min.

Składniki

2 grejpfruty
2 łyżki wina imbirowego
2 łyżki brunatnego cukru
4 kandyzowane wiśnie, przekrojone na połówki

Przyrządzanie

Przepołowić grejpfruty i za pomocą ząbkowane noża oddzielić miąższ.

Połówki grejpfruta ułożyć przeciętą stroną do góry na ruszcie, na arkuszu folii. Polać 1 łyżką wina imbirowego i posypać połową łyżeczki brunatnego cukru. Opiekać, aż będą gorące i lekko zarumienione.

Owoce rozłożyć na 4 talerzach. Przybrać kandyzowaną wiśnią. Sokiem, który wypłynął w trakcie opiekania, polać grejpfruty i od razu podawać.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Dżem z czereśni i grejpfruta

Forma potrawy: Przetwory

750g czereśni
1 średni grejpfrut
kg cukru żelującego

Sałatka z ziołowym kurczakiem

Forma potrawy: Sałatki

1 pierś kurczaka (25 dag)
2 pomarańcze (35 dag)
1 grejpfrut (35 dag)
2 cykorie (30 dag)
sałata lollo rosso
1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki
2 łyżki posiekanej świerzej lub mrożonej bazylii
2 łyżki oliwy
2 łyżeczka utłuczonego czarnego pieprzu
sól

Szaszłyczki krewetkowe

Forma potrawy: Przekąski lub przystawki

30 dużych krewetek (mrożonych lub świeżych)
3 mandarynki
2 świeże brzoskwinie
1 grejpfrut malinowy

Galaretka:
250 ml białego wytrawnego wina
2 łyżeczki żelatyny

Sos chilli-imbirowy

Forma potrawy: Sosy

 
10 świeżych czerwonych papryczek chilli
1-2 ząbki czosnku
2 łyżeczki bulionu
5 cm kawałka świeżego imbiru
4 łyżki soku cytrynowego
sól