Filety kurczaka panierowane w orzechach

Składniki potrawy

500g piersi z kury lub kurczaka
120g łuskanych orzechów włoskich
4 łyżki mąki kartoflanej
3 białka
25ml sherry
olej lub sklarowane masło do smażenia
sól, pieprz

Przyrządzanie

Piersi kurczaka oczyścić z błon i tłuszczu, następnie umyć, osuszyć i pokroić w poprzek na plastry grubości 1 cm.

Następnie przełożyć do miseczki, posolić, wlać sherry, wymieszać i odstawić na 20 min.

Orzechy drobno posiekać. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z mąką kartoflaną. Dodać orzechy, delikatnie wymieszać.

Pokrojone filety wyjąć z miseczki, osączyć, obtoczyć w mieszaninie piany, mąki i orzechów.

Olej rozgrzać mocno na patelni. Wkładać filety i smażyć na złoty kolor (ok. 3 min z każdej strony).

Wyjąć, osączyć z tłuszczu, przełożyć na półmisek. Przed podaniem doprawić pieprzem i ewentualnie posolić.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl