MENU
ZWIŃ MENU

Dżem z jabłek i ananasów

Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska

Składniki

1,5 kg kwaskowatych jabłek
puszka ananansów
op. Cukru żelującego 3:1
trochę kwasku cytrynowego
 

Przyrządzanie

 
Jabłka powinny być dorodne - należy je dokładnie umyć, przekroić, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
 
Ananasa odsączyć z zalewy, pokroić na niewielkie części, owoce przełożyć do garnka, dodać cukier żelujący, kwas cytrynowy i zalewę z ananasa.
 
Całość zagotować, przy tym często mieszając, następnie zmniejszyć ogień, gotować jeszcze przez 3 minuty.
 
Nałożyć do pełna do 4 wyparzonych słoików o pojemności 0,33 litra i szczelnie zamknąć.
 
Ustawić do góry dnem, i pozostawić tak na 5 minut.
 

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Dżem z dyni i jabłek

Forma potrawy: Przetwory

1 kg dyni
500 g kwaśnych jabłek
700 g cukru
kilka goździków
mielony cynamon

Tort z jabłek

Forma potrawy: Ciasta

8 małych jabłek
15 dkg masła
15 dkg cukru
20 dkg mąki
3 jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka cynymonu
rodzynki
dżem morelowy
cukier puder do posypania

Dżem z dyni z borówkami lub żurawinami

Forma potrawy: Przetwory

1 kg dyni
500 g borówek albo żurawin
750 g cukru

Sos słodko - kwaśny

Forma potrawy: Sosy

1 puszka ananasów
1 puszka kukurydzy
3 kg pomidorów
1 kg cebuli
2 papryki
6 ząbków czosnku
2 łyżki musztardy
2 łyżki soli
1 szklanka cukru
1 szklanka octu
1/4 łyżeczki chili w proszku
1 łyżka słodkiej papryki
1/2 łyżki curry
1/2 łyżki pieprzu mielonego
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej