Dżem z jabłek i ananasów

Składniki potrawy

1,5kg kwaskowatych jabłek
puszka ananansów
op. Cukru żelującego 3:1
trochę kwasku cytrynowego

Przyrządzanie

Jabłka powinny być dorodne - należy je dokładnie umyć, przekroić, wyjąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.
 
Ananasa odsączyć z zalewy, pokroić na niewielkie części, owoce przełożyć do garnka, dodać cukier żelujący, kwas cytrynowy i zalewę z ananasa.
 
Całość zagotować, przy tym często mieszając, następnie zmniejszyć ogień, gotować jeszcze przez 3 minuty.
 
Nałożyć do pełna do 4 wyparzonych słoików o pojemności 0,33 litra i szczelnie zamknąć.
 
Ustawić do góry dnem, i pozostawić tak na 5 minut.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl