1 dynia (ok. 1,5 kg)
70g ryżu
2 łyżki masła
200g jabłek (najlepiej antonówka lub szara reneta)
40g rodzynek
70g śliwek suszonych
30g cukru
szczypta mielonego cynamonu, sól
Dynię opłukać, ostrym nożem ściąć czubek, wyjąć łyżką miąższ wraz z pestkami. Jeszcze raz umyć. Miąższ (bez pestek) drobno posiekać, dodać ugotowany na sypko ryż. Rodzynki i śliwki namoczyć.
Następnie śliwki wydrylować, pokrajać w paseczki, wrzucić do nadzienia, dodać pokrajane w słupki jabłka, rodzynki, cukier, cynamon i sól. Dobrze wymieszać. Dynię napełnić nadzieniem, przykryć ściętym czubkiem.
Ułożyć w brytfannie wysmarowanej masłem i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika. Zapiec. Podawać polaną stopionym masłem.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl