Deser z dyni

Składniki potrawy

1 dynia (ok. 1,5 kg)
70g ryżu
2 łyżki masła
200g jabłek (najlepiej antonówka lub szara reneta)
40g rodzynek
70g śliwek suszonych
30g cukru
szczypta mielonego cynamonu, sól

Przyrządzanie

Dynię opłukać, ostrym nożem ściąć czubek, wyjąć łyżką miąższ wraz z pestkami. Jeszcze raz umyć. Miąższ (bez pestek) drobno posiekać, dodać ugotowany na sypko ryż. Rodzynki i śliwki namoczyć.

Następnie śliwki wydrylować, pokrajać w paseczki, wrzucić do nadzienia, dodać pokrajane w słupki jabłka, rodzynki, cukier, cynamon i sól. Dobrze wymieszać. Dynię napełnić nadzieniem, przykryć ściętym czubkiem.

Ułożyć w brytfannie wysmarowanej masłem i wstawić do mocno nagrzanego piekarnika. Zapiec. Podawać polaną stopionym masłem.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl