Czosnek w zalewie ziołowej

Składniki potrawy

300g młodego czosnku
1 litr osolonego wrzątku
3-4 duże gałązki kopru
3 łyżki cząbru
? białego wina
1/8 litra octu
łyżka soli
łyżeczka cukru
1/8 litra oliwy z oliwek

Przyrządzanie

Czosnek obrać, opłukać, włożyć do osolonego wrzątku i zagotować.

Następnie odcedzić, przelać zimną wodą i osączyć. Zioła opłukać, osuszyć, włożyć razem z czosnkiem do wyparzonego słoja.

Zagotować wino z octem, solą i cukrem. Got ować, mieszając do rozpuszczenia soli i cukru. Wlać zalewę do słoja do wysokości 3cm poniżej krawędzi.

Następnie ostrożnie dodać oliwę. Gdy zalewa ostygnie słój zamknąć.

Przechowywać w chłodnym miejscu.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl