1kg czereśni
1kg cukru
pół łyżeczki kwasu cytrynowego
lub 2 łyżki soku z cytryny
Czereśnie powinny ważyć 1kg po ich umyciu i kiedy są bez ogonków oraz pestek.
30 dag cukru zalać 1/4 szklanką wody i podgrzewać aż do rozpuszczenia cukru.
Przestudzić, wrzucić do syropu wydrylowane czereśnie, podgrzewać 20 min ale nie dopuszczając do wrzenia. Następnie przykryć i odstawić na 24 godziny.
Wyjąć owoce, do syropu dodać 40 dag cukru i rozpuścić go w nim, znów wrzucić czereśnie i podgrzewć 15 min, odstawić na 24 godziny.
Ponownie wyjąć owoce dosypać do syropu resztę cukru, a gdy się rozpuści, wrzucić ponownie owoce, podgrzewać 20 min, dodać kwas cytrynowy.
Owoce wysuszyć używając np. patyczków i włożyć do słoików.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl