cukinie
woda
sól
Małe cukinie (do 10 cm) można kisić w całości. Duże, po umyciu, trzeba pokrajać, a jeszcze większe, z wykształconym gniazdem nasiennym – przekrajać wzdłuż na pół, gniazdo razem z pestkami wyjąć, najlepiej łyżką o dość ostrym brzegu, a uzyskane połówki pokrajać na mniej więcej równe kawałki, np. wielkości połowy pudełka od zapałek.
Ułożyć pokrajaną cukinię w słojach, dodając do każdego po kilka ząbków czosnku i po gałązce kopru.
Przygotować zalewę, gotując wodę z solą (na 1 litr wody – 50 gram soli). Gorącą zalać cukinię w słojach. Zamknąć i zostawić, np. na tacy, w temperaturze pokojowej. Po 3–4 dniach, gdy cukinia się już ukisi, trzeba ją pasteryzować w temperaturze ok. 80°C przez 15 min.
Uwaga: nie pasteryzowana cukinia stosunkowo szybko się przekwasi w temperaturze pokojowej i będzie niejadalna. Ale można ją przetrzymać w lodówce, nawet do 2 tygodni, bez pasteryzacji.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl