4 żółtka
100g cukru
50g panierki (mąki do panierowania, bułki tartej)
skórka starta z połówki cytryny
100g zmielonych orzechów
200g świeżej startej dyni
2 łyżki stołowe mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
20ml rumu
4 białka
szczypta soli
Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać bułkę tartą, skórkę z cytryny, orzechy i dynię. Wymieszać mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, wsypać do masy i wymieszać.
Białka ubić z solą na sztywną pianę i starannie wymieszać z masą. Wszystko przełożyć do natłuszczonej i oprószonej mąką tortownicy (o średnicy 24 cm) i wyrównać powierzchnię.
Wstawić do nagrzanego wcześniej piekarnika, piec ok. 45 min w temperaturze 200°C.
Przed podaniem schłodzić.
więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl