Ciasto drożdżowe z kruszonką

Składniki potrawy

0,5kg mąki
cukier waniliowy
szklanka mleka
4dag drożdży
0,3 kostki masła
4 żółtka
2/3 szklanki cukru
10dag rodzynek
skórka pomarańczowa kandyzowana
jajko
sól
łyżka startej skórki cytryny
 
Na kruszonkę:
0,5 szklanki mąki
5dag cukru
5dag masła

Przyrządzanie

Najpierw drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać łyżeczkę mąki i wymieszać z letnim mlekiem.
 
Powstały rozczyn odstawić do ciepłego miejsca aż wyrośnie.
 
Masło rozpuścić po czym ostudzić.
 
Rodzynki moczyć w gorącej wodzie przez 5 minut, osączyć, oprószyć mąką.
 
Pozostałą (oprócz tej na kruszonkę) mąkę przesiać do miski - zostawić jedynie trochę do późniejszego posypania formy.
 
Do mąki dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka, sól oraz rozczyn - gdy tak wyrośnie, że podwoi swoją objętość. Wszystko dobrze wymieszać i wyrobić ciasto.
 
Dodać roztopione masło i rodzynki wraz ze skórką pomarańczową. Wyrabiać ciasto aż zacznie odstawać od ręki. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
 
Formę wysmarować masłem i obsypać mąką. Przełożyć do niej wyrośnięte ciasto - do połowy wysokości. Następnie ponownie odstawić w ciepłe miejsce na około 15 minut.
 
W tym czasie przygotować kruszonkę: mąkę posiekać z masłem, dodaćcukier, szybko zagnieść po czym pokruszyć w palcach.
 
Wierzch ciasta posmarować rozmąconym jajkiem i posypać kruszonką.
 
Piec przez około 50 minut w temperaturze 180 st. C.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl