Forma potrawy: Przetwory, potrawa wegetariańska
kalafiory
kwasek cytrynowy
woda
Zdrowe kalafiory należy podzielić na mniejsze czesci i obgotowac przez około 3-4 minuty.
Następnie odcedzić i ułożyć w słojach.
Zalewa to woda wymieszana z kwaskiem cytrynowym: 1 łyżeczka kwasku na każdy litr wody.
Po zalaniu kalafiorów w słoikach pasteryzować przez 25 minut.
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
1 kg zdrowych, jędrnych grzybów
sól, pieprz
Kalafiory w zalewie pomidorowej
Forma potrawy: Przetwory
Marynowane chilli z jarzynami po meksykańsku
Forma potrawy: Przekąski lub przystawki, Przetwory
250 g papryczek chilli
4 marchewki
30 małych białych cebulek
3 małe cukinie
250 g małych pieczarek
6 ząbków czosnku
1 gałązka tymianku
1 gałązka majeranku
5 liści laurowych
2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki pieprzu świeżo zmielonego
2 łyżeczki oregano
500 ml białego octu winnego
125 ml oleju
180 ml wody