Chłodnik z ogórków małosolnych

Składniki potrawy

30dag ogórków małosolnych
0,5 l kwasu z ogórków
ząbek czosnku
szklanka śmietany
szklanka zsiadłego mleka
3 łyżki posiekanego koperku
2 łyżki posiekanego szczypiorku
cukier, sól

Przyrządzanie

Ogórki należy obrać, potem zetrzeć na tarce o dużych otworach, zalać kwasem z ogórków, gotować przez kilka minut.
 
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę albo rozgnieść, dodać do wywaru z ogórków, wywar ostudzić, następnie schłodzić.
 
Zsiadłe mleko połączyć ze śmietaną, dokładnie wymieszać, następnie wlać do wywaru (schłodzonego).
 
Dodać koperek i szczypiorek, przyprawić do smaku solą i cukrem.

więcej przepisów znajdziesz na stronie internetowej cojemy.pl