MENU
ZWIŃ MENU

Chłodnik ogórkowy

Forma potrawy: Zupy, potrawa wegetariańska, dla ilu osób: 4, czas przygotowania: 15 min.

Składniki

1 kostka rosołowa z drobiu
1 ogórek
300ml jogurtu naturalnego
1 łyżka pokrojonej mięty
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Do przybrania:
gałązki mięty
plasterki ogórka

Przyrządzanie

Kostkę rosołową rozpuścic w 150ml wrzącej wody. Dodać tyle kostek lodu, aby otrzymać 300 ml bulionu.

Połowę ogórka obrać ze skóry, pokroić na kawałki i wrzucić do miksera. Dodać jogurt i zmiksować na jednolitą masę.

Wlać do miski, dodać bulion i wrzucić pokrojoną miętę. Zupę wymieszać, przyprawić do smaku solą i czarnym pieprzem, rozlać do miseczek. Przybrać gałązkami mięty.

Podawać na talerzykach przybranych plasterkami ogórka.

Więcej przepisów znajdziesz na www.cojemy.pl

Skomentuj

Zobacz przepisy ze składnikami znajdującymi się w tej potrawie

Podobne przepisy

Chłodnik poziomkowo-porzeczkowy

Forma potrawy: Zupy

35 dag poziomek
10 dag czarnej porzeczki
3 szklanki jogurtu
pół szklanki śmietany
cukier do smaku
 
Do podania z:
grzanki

Chłodnik z przecieru truskawkowego i jagód

Forma potrawy: Zupy

25 dag przecieru truskawkowego
15 dag czarnych jagód
1 litr kefiru
8-10 dag cukru
cukier waniliowy
grzanki

Ogórkowy koktajl

Forma potrawy: Koktajle bezalkoholowe

1 świeży ogórek
1 1/2 szklanki naturalnego jogurtu
1 1/2 szklanki mleka
sok z cytryny
sól do smaku
biały pieprz
kilka liści mięty
łyżka koperku

Dynia po węgiersku

Forma potrawy: Dania główne

500 g dyni
1 łyżka masła lub margaryny
2 łyżki mąki pszennej
kwas ogórkowy
garść siekanej zieleniny (np. koperku)
2 łyżki śmietany

Do podania:
kotlety ziemniaczane
kluski
kasze